• info@energielabel-budget.nl
 • 06-18342201
 • 06-18342201
 

Alle informatie over energielabels

Veelgestelde vragen

Hieronder kunt u de antwoorden op de veelgestelde vragen terugvinden.

Veelgestelde vragen over energielabels

 • Wat is een energielabel?

  Het energielabel geeft aan hoeveel energie bij gestandaardiseerd gebruik van uw woning nodig is en dus hoe duurzaam deze is. Het geeft aan door middel van klassen (meer hierover leest u onder ‘’Hoe wordt het energielabel bepaald?) hoe energiezuinig uw huis is in vergelijking met dat van soortgelijke huizen.

  U verkrijgt een energielabel na afloop van een woningbezoek door een gecertificeerd Energie Prestatie Adviseur (EPA). Het energielabel is een document (PDF) waarin de kenmerken van uw woning m.b.t. de duurzaamheid zijn beschreven en is 10 jaar geldig.

 • Waarvoor heb ik er een nodig?

  Beschikking over een energielabel is verplicht op het moment dat u een woning wilt verkopen of verhuren. Potentiële kopers kunnen zo direct zien of een woning wel of niet energiezuinig is, en in welke mate. Over het algemeen geldt dat woningen met een groen energielabel sneller worden verkocht en voor een hogere prijs.

  Tevens vertelt het u welke maatregelen u kunt treffen om uw woning minder energie te laten verbruiken en dus te verduurzamen. Een zuinige woning is beter voor het milieu én beter voor uw energierekening!

 • Hoe wordt het energielabel bepaald?

  Het energielabel wordt weergeven onder andere in de vorm van klassen, namelijk A++++ t/m G. Hierbij is een woning met een score van A++++ zeer zuinig en een woning met een G score. Welk energielabel uw woning toegewezen krijgt wordt bepaald aan de hand van meerdere factoren.  Een energiezuinige woning beschikt over goede isolatie, ventilatie, energiezuinige verwarming, triple of HR++ glas en zonnepanelen.

  Sinds 1 januari 2021 is er sprake van een nieuwe bepalingsmethode, de NTA 8800, voor de energieprestatie van gebouwen. Deze methode is van toepassing voor zowel nieuwe en bestaande woningen zowel als utiliteitsgebouwen. De volgende normen en documenten zijn van belang voor het bepalen van het energielabel:

  • NTA 8800
  • ISSO publicatie 82.1
  • Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500
 • Wat als ik geen energielabel aanvraag?

  Wanneer u uw woning gaat verkopen, (opnieuw) verhuren of opleveren moet u in het bezit zijn van een geldig geregistreerd energielabel. Heeft u dit niet dan riskeert u een boete. U kunt de boetes per situatie terugvinden op de website van de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT).

 • Rentekorting op uw hypotheek

  U kunt bij diverse hypotheekverstrekkers rentekorting op uw hypotheek verkrijgen voor een energiezuinige bestaande woning of nieuwbouw. Deze duurzaamheidskorting wordt aangeboden door een aantal banken waaronder de ABN AMRO en de Rabobank. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een energielabel nodig voor uw woning. Informeer naar de exacte voorwaarden bij uw bank.

 • Kan ik mijn energielabel online inzien?

  U kunt na ontvangst van uw energielabel deze online inzien via de landelijke energielabel database van de Rijksoverheid: EP-online. Op EP-online kunt u controleren of uw woning beschikt over een geldig energielabel en welke. In de database zijn alleen definitief geregistreerde energielabels terug te vinden.

 • Hoe kan ik mijn energielabel verbeteren?

  U kunt uw woning up veel verschillende manieren verduurzamen. Hierdoor zorgt u voor een beter energielabel maar ook een lagere energierekening. Bij het verduurzamen van uw woning kunt u bijvoorbeeld denken aan bijvoorbeeld de volgende opties: gevel-, vloer-, dakisolatie, geïsoleerd glas en ventilatie. Daarnaast zijn ook een warmtepomp of zonneboiler en zonnepanelen opties waar veel energiebesparing mee gewonnen kan worden. U kunt voor het uitvoeren van veel soorten verduurzaamactiviteiten een subsidie aanvragen.

Energielabel aanvragen?

Wilt u ook weten welk energielabel bij uw woning past? Vraag dan nu uw energielabel aan en ontvang deze binnen twee weken thuis. Tevens kunt u een spoedaanvraag indienen om binnen 5 dagen uw energielabel te ontvangen.